top of page
Ara

Diş Eti Hastalıkları


Diş eti hastalığı, bir çok insanı hayatının bir bölümünde etkileyen oldukça yaygın bir sorundur. Diş etinde gelişen bu hastalık ve bakterilere vücudun bir yanıtı olarak başlar. Eğer iyi bir ağız hijyenine sahipseniz ve düzenli kontrollerinize geliyorsanız korkmanıza gerek yok.

Ne yazık ki, diş eti hastalığı tedavi edilmezse dişlerinizin kaybına giden bir süreç sizi bekliyor olabilir. Diş etinde kanamayla ilk belirtilerini göstermeye başlayan hastalıkta ilerleyen süreçte dişler çevresinde apse oluşumu ve sallanma görülür. Son safhada ise hasta dişlerini kaybetmeye başlar. Böyle bir durumda gülüşünüz çekiciliğini kaybeder ve çiğneme ve konuşma sırasında güçlük yaşayabilirsiniz. Tüm bunların ötesinde tedavi edilmemiş diş eti hastalığı diyabet (şeker hastalığı), kalp hastalığı, hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve serebrovasküler hastalık riskini arttırmaktadır.

Bu nedenle diş eti sağlığınız için profesyonel bir yardım almanız çok önemlidir. Periodontist’inizin (diş eti hastalıkları uzmanı) tedavi planı ve önerileriyle ağız hijyeni sağlamanız ve hastalıktan korunmanız mümkündür.

Diş eti hastalığının iki farklı tipi bulunmaktadır.

· Gingivitis; Dişlerin üzerindeki bakteri plağına (mikrobiyal dental plak) reaksiyon olarak gelişir ve diş etinin şişmiş kırmızı görüntüsüyle ve kanama ile kendini gösterebilir.

· Periodontitis; Gingivitis tedavi edilmediğinde daha ciddi bir diş eti hastalığı formu olan Periodontitis’e dönüşebilir. Böyle olduğunda enfeksiyon diş etinin altına köklere doğru yayılmaya başlar ve dişlerin çevreleyen çene kemiklerinde kalıcı kayıplar meydana gelir. Periodontitis tedavi edilmediğinde dişler sallanmaya başlar ve sonuç olarak kaybedilir.


Tip 2 diabet (şeker) hastalarında periodontitise yatkınlık daha fazla görülmektedir. Bunun dışında sigara kullanımı, kötü beslenme ve stres gibi faktörler diş eti hastalığının oluşumuna zemin hazırlayabilir.

Eğer sizin de ailenizde diş eti hastalığı öyküsü varsa veya diş eti kanaması, dişlerinizde sallanma gibi sorunlar yaşıyorsanız zaman kaybetmeden bir Periodontoloji uzmanından muayene randevunuzu alın.


Diş eti hastalığından uzak sağlıklı günler dileğiyle.












Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page